MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Szparagi to świetne naturalne źródło kwasu foliowego...
fot. lyulka12.123rf

Co dzieje się z twoim organizmem, kiedy jesz szparagi? Pomogą ci schudnąć i ochronią cię przed rakiem! Tego jeszcze nie wiesz

Jedząc szparagi wspierasz rozwój płodu

Szparagi to świetne naturalne źródło kwasu foliowego (witaminy B9), który jest niezbędna do prawidłowego rozwoju płodu. Już pół szklanki szparagów zapewnia osobom dorosłym 34 proc. dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy, a kobietom w ciąży 22 proc. dziennego zapotrzebowania.

Nie należy dopuszczać do niedoborów kwasu foliowego u ciężarnych, gdyż mogą one powodować wady płodu m.in. zahamowanie wzrostu, bezmózgowie, przepuklinę oponowo-rdzeniowej czy rozszczep kręgosłupa lub rozszczep wargi górnej.

Zobacz również

XIV edycja Raciborskiego Festiwalu Średniowiecznego. Co tam się działo! ZDJĘCIA

XIV edycja Raciborskiego Festiwalu Średniowiecznego. Co tam się działo! ZDJĘCIA

Bierzmowanie w Lipnie i wprowadzenie do kościoła relikwii bł. Rodziny Ulmów

Bierzmowanie w Lipnie i wprowadzenie do kościoła relikwii bł. Rodziny Ulmów

Polecamy

Mistrzowie Motoryzacji. Gala finałowa plebiscytu Polska Press Grupy 22 czerwca

Mistrzowie Motoryzacji. Gala finałowa plebiscytu Polska Press Grupy 22 czerwca

Truskawki z bazaru zdrowsze niż te z Lidla czy Biedronki? Zobacz wyniki testu

GORĄCY TEMAT
Truskawki z bazaru zdrowsze niż te z Lidla czy Biedronki? Zobacz wyniki testu

Szybkie ciasto cytrynowe z borówkami. Wilgotne i rozpływające się w ustach

HIT DNIA
Szybkie ciasto cytrynowe z borówkami. Wilgotne i rozpływające się w ustach