Jaką pizzę możesz zjeść w pizzeriach w Twardogórze?
Pizza neapolitańska
Pizza neapolitańska robiona jest z wyrośniętego, leżakującego ciasta. Proces dojrzewania rozciąga się na przestrzeni od 24 do 48 godzin. Aby je wyrobić używa się odrobiny drożdży, wody, mąki. Formowanie placków polega na tym, żeby wypchnąć znajdujące się w nim powietrze na boki, przez co po wypieku są one bardziej puszyste. Przy wyrabianiu należy pamiętać, aby ciasto nie było grubsze niż 3 mm. Wypiek trwa 60-90 sekund, odbywa się on w specjalnym piecu, w temperaturze przekraczającej 450 stopni.
Dodatki, które możemy na niej spotkać to świeża bazylia, ser mozzarella fior di latte i sos pomidorowy z prawdziwych włoskich pomidorów z San Marzano. Jako dopełnienie smaku pizzę skrapia się oliwą z oliwek.
Z łatwością znajdziesz ją w pizzeriach w Twardogórze. Można dodać, że ten rodzaj pizzy został wpisany na Listę Światowego Niematerialnego Dziedzictwa UNESCO w 2017 roku.
To warto wiedzieć
Pizza bianka
To rodzaj pizzy do którego nie używa się sosu pomidorowego. Smaruje się ją białym sosem z krowiego mleka. Z dodatków można wymienić: brokuły, szpinak, pieczarki, cukinia, papryka, ostre papryki, a także mięso, np. kurczak. Oczywiście nie może zabraknąć sera, najczęściej długodojrzewającego i pleśniowego. Ciasto jest bardziej chrupkie, a w trakcie wyrastania potrzebuje więcej czasu.
Nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Twardogórze? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.
Szukasz dalej? Kliknij i sprawdź wszystkie pizzerie w Twardogórze
Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!
Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni
Fit alternatywa dla tradycyjnej pizzy
Mimo, iż pizza jest bardzo popularnym i smacznym daniem, nie wszyscy mogą ją spożywać ze względu na wysoką kaloryczność. Możesz wykonać zdrowszą wersję pizzy samodzielnie w domu używając przy tym następujących zamienników:
- zamiast mąki możesz użyć np. płatków owsianych, kalafiora, cukinii lub bakłażana
- wybieraj chude rodzaje mięsa
- zadbaj o to, by na twojej pizzy pojawił się ser z jak najmniejszą ilością tłuszczu
Fit pizza z cukinii
Składniki:
- duża cukinia (lub bakłażan)
- pół szklanki tartego sera o obniżonej zawartości tłuszczu
- pół szklanki migdałów
- jedno jajko
Sposób przygotowania:
- zetrzyj cukinię na drobnej tarce
- wymieszaj z innymi składnikami
- wyrównaj ciasto i piecz ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 230 stopni
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?